Ai terminat clasa a VIII-a?
Învățământului profesional în sistem dual poate fi o oportunitate pentru tine!
După ce vor trece emoțiile Evaluărilor Naționale de săptămâna aceasta, elevi și părinți, deopotrivă, vor trebui să aleagă următorul nivel de pregătire teoretică și practică ce va constitui piatra de temelie în cariera lor profesională.
Despre învățământul profesional în sistem dual s-a vorbit prea puțin în ultimii ani, în ciuda faptului că reprezintă o șansă cu beneficii multiple pentru elevii care absolvă această formă de educație, oferindu-le atât susținere financiară pe tot parcursul derulării ei, cât și un loc de muncă bine-plătit ulterior finalizării.
Asociația Firmelor Constănțene, sub egida, ”Vorbim tare despre Dual!”, conectează firmele în cautarea noii forțe de muncă cu elevii care pot fi specializați în multiple discipline profesionale unde îndemânarea și autodisciplina pot fi valențele unei cariere de succes.
Dacă ai terminat clasa a VIII-a și ai până în 26 de ani te poți înscrie în cadrul învățământului profesional dual, unde vei învăța să practici o meserie cerută în piață și bine-plătită. Vei avea, în egală măsură, libertatea de a alege calificarea profesionala, dar şi firma cu care vei lucra. Dacă dorești, îți vei putea continua și studiile de liceu, la seral, iar, după promovarea bacalaureatului, vei avea opțiunea de a finaliza și o şcoală postliceală sau vei putea urma o formă de învățământ superior.
Contractul individual de pregătire practică pe care îl vei semna cu firma pe care o vei alege se va transforma, ulterior finalizării școlii profesionale în sistem dual, în contract individual de muncă.
Elevii sistemului de învățământ dual primesc o bursă profesională de Stat plătită lunar, în valoare de 200 lei, precum şi o bursă suplimentară din partea firmei, oferită prin contractul individual de pregătire practică.
Noi vorbim tare despre Dual! Voi când începeți?
Asociația Firmelor Constănțene este sprijinită în activitatea de promovare și dezvoltare a Dualui de: UGIR România, filiala Constanța, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea – APAD, Asociația Poligrafia, Școala fără Șomeri, editura XMEDITOR, Asociația Firmelor Bihorene.