1

Cum te putem ajuta?

gene

Trimite un e-mail

Ne-am imaginat și am creat acest centru având în minte 2 obiective principale și anume:

Identificarea aptitudinilor elevilor și tinerilor din zona geografică de interes și dezvoltarea acestor aptitudini ca bază a carierei profesionale viitoare.

Astfel, organizarea celor ce urmează să beneficieze de programele din cadrul centrului, va fi în funcție de aptitudini, dorințe și vârstă (pricipalele grupe pe vârstă sunt 12-14 ani și 18-22 ani)

Credem că CEIDA are potențialul de a fi o soluție importantă pentru următoarele direcții:

Ușurarea deciziei de a alege un parcurs educațional pentru elevii de clasa a VIIIa. Ne dorim ca elevii să poată raspundă categoric și bine informat la întrebarea: ce își doresc să facă în continuarea școlii generale? Unde doresc să studieze (liceu teoretic, tehic, școală profesională), ce meserie își doresc să învețe, ce își doresc să facă în viitor?

Identificarea aptitudiniilor eleviilor, dar mai ales, dezvoltarea acestor aptitudini practice, va putea genera descoperirea plăcerilor și a viitoarelor meserii în care ei să devină performanți.

Educația de Pre-Calificare în rândul tinerilor va putea fi folosită ca soluție de calificare la locul de muncă. Această posibilitate va grăbi inserția în câmpul muncii mai ales persoanelor din mediile rurale sau defavorizate.

CEIDA este un punct de informare și de activități educative pentru întreaga zonă, pentru mai mult de 12 localități rurale. Grupul de potențiali beneficiari depășește 1000 de elevi și 500 de tineri.

Inovarea constă în existența acestui centru în zona rurală, sat Țepeș Vodă, comuna Siliștea, județul Constanța. Astfel încât accesul la educația non-formală practica să fie mult mai facilă, iar presiunea socio-economică legată de participarea la activități educative la ”oraș” să fie eliminată.

CEIDA este un spațiu generos, compus din 7 camere (550 mp) plus 5000 mp de parc și teren de mini-fotbal/tenis în care se vor desfășura activități educative non-formale în cadrul cluburilor mutidisciplinare. De asemenea, pe baza parteneriatului cu Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, în spațiul CEIDA dezvoltăm un muzeu de istorie, specializat în epoca comunistă.

Prin activitățile desfășurate în cadrul centrului urmărim un transfer mai bun de informații practice dintre profesor și elev, o acumulare de cunoștințe care să identifice și să dezvolte plăcerea și atașamentul față de o potențială meserie. Astfel, tânărul, va putea avea răspuns la cele 2 întrebări ”astăzi fără răspuns”:

1. La ce îmi trebuie mie școala și informațiile de la școală?

2. Ce să fac eu în viitor?

Dacă unui elev îi place să meșterească tehnic lucruri (clubul de electrică și lăcătușerie) atunci îl va întreba el pe profesorul de matematică cum poate identifica centrul unui cerc, care este lungimea lui, calculul unei diagonale, etc. pentru că va avea nevoie de aceste informații pentru a definitiva mașinuța pe care o construiește în cadrul clubului și astfel va obține satisfacția lucrului construit de propriile mâini .

Pentru a atinge aceste obiective am organizat o serie de activități folosind la maxim spațiul disponibil în cadrul centrului. Planul de dezvoltare al centrului cuprinde înființarea și derulare unor cluburi de activități despre care urmează să povestim pe îndelete într-un articol viitor.

Obiectivul principal al acestor activități este de a sprijini și susține creativitatea și abilitățile naturale ale copiilor cât și îndrumarea lor în a descoperi care sunt aceste abilități, pentru a-și putea fructifica potențialul la maxim, într-o direcție benefică și conformă cu dorințele fiecăruia din ei.